Knekelhuis Vries

Wroeten* naar ‘de kinderlijkjes van Vries door Gea Koopman
De grote hoeveelheid kinderlijkjes die onder de Bonifatiuskerk zijn gevonden behoren tot de geschiedenis van de gemeente Tynaarlo. Tot nu toe zijn ze alleen bekend als een archeologische vondst en enige speculaties over de herkomst. Opvallend is de afwezigheid van beeldmateriaal. Deze vondst is te bijzonder om niet uit te lichten en daarom wil ik dit zichtbaar en toegankelijk maken.

In de vorm van een knekelhuis wordt de veelheid aan botten benadrukt, een duidelijk verschil met bijvoorbeeld het ‘meisje van Yde’ die in de buurt gevonden is en als object in een vitrine wordt getoond aan publiek. De ‘kinderlijkjes van Vries’ verdienen een zelfde bekendheid als het ‘meisje van Yde’. Door het knekelhuis digitaal te maken wordt deze goed toegankelijk.

Mijn zoektocht begon in 2021. Als locatie had ik de ruimte onder de kerk in gedachten. Hier is een klein klokkengieterijmuseum gehuisvest, die deze ruimte wel virtueel wilde delen.
Archeoloog Pieter den Hengst deed tegelijkertijd onderzoek naar de kinderlijkjes van Vries en deelde zijn bevindingen met mij (mits ik niets naar buiten zou brengen voordat zijn onderzoek was gepubliceerd). Voor de zoektocht naar deze botten was een lange adem nodig…


Een fotoverslag als voorproefje op het virtuele knekelhuis

De ruimte waar het virtuele knekelhuis komt.

Met M23 kon ik alvast wat schetsen maken bij het NAD in Nuis terwijl de zoektocht naar de kinderbotten uit Vries doorging.

Een semi-compleet skelet van een heel jong kind afkomstig uit Vries bij het GIA.

*  WROETEN was een initiatief van Delia Bremer in opdracht van K&C Drenthe. Aan kunstenaars werd gevraagd om aan de slag te gaan met een historisch verhaal uit Drenthe.